Waarom noemen mensen hun kinderen zulke rare namen?

Een antwoord is dat het een groeiende culturele verschuiving naar individualisme vertegenwoordigt. Blijkbaar denken deze ouders dat ze hun kinderen helpen door een zeldzamere naam te kiezen. De enquête, in opdracht van ChannelMum, merkte op dat 72% van alle respondenten gelooft dat een unieke naam hun kind zal helpen zich te onderscheiden van de massa. Een andere op de 50 koos een verzonnen naam voor hun baby met sociale media in gedachten.

Een meer unieke naam betekent dat het sociale media-account van hun kind veel gemakkelijker te vinden is voor potentiële volgers. Als je hoort van een persoon met een naam als Dave of Jen of Mike, „Je zult eerder hun e-mail beantwoorden, meer kans om naar rechts te vegen op Tinder, ze zegt. In 1880 lag het percentage baby's dat een top-10 populairste naam kreeg in de buurt van 32 procent, volgens de berekeningen van Wattenberg. Ouders uit de middenklasse hebben ook de neiging om hun kinderen een 'normale' naam te geven, maar met een ongebruikelijke spelling; dat zou erop wijzen dat het kind misschien niet tot de middenklasse behoort, zegt ze.

Gezien de mate waarin namen vaak verband houden met culturele acceptatie, zijn sommige landen zelfs zo ver gegaan dat ze de keuzes van ouders beperken tot door de overheid goedgekeurde namen. Maar veel mensen zijn er terecht trots op een onderscheidende naam te hebben die spreekt over de cultuur en oorsprong van hun familie. Die gebeurtenissen „gaven hen een gevoel van solidariteit met de hele cultuur, het hele land, Cleveland Evans, emeritus hoogleraar psychologie aan de Bellevue University en een expert op het gebied van namen, vertelde me. In de afgelopen decennia is er een explosie geweest van blogs, websites, lijsten en rapporten over babynamen, die namen suggereren en hun populariteit in kaart brengen.

Naarmate deze informatie breder beschikbaar werd, betoogt Evans, voelden ouders meer sociale druk om niet dezelfde naam te kiezen als iedereen, uit angst om zich niet bewust te zijn van de nieuwste mode. De eerste bevinding dat 7% van de ouders hun kinderen een „verzonnen naam” heeft gegeven, blijft echter bestaan, omdat dat de feitelijke statistiek is die in het persbericht wordt gepresenteerd. Maar hoe kunnen goedbedoelende vrienden en familie tussenbeide komen als nieuwe ouders lijken te wankelen op de rand van een belachelijke babynaam? „De sleutel hier is om jezelf te controleren”, zegt Taha. De trend van vandaag om unieke namen te kiezen, is omarmd door ouders over klassenlijnen, waarbij de meeste ouders geïnteresseerd zijn in het brandmerken van het kind voor toekomstige werkgevers, erover nadenken om te willen dat de naam origineler is, gemakkelijk voor mensen om te spellen en niet te ingewikkeld, zegt UQ senior research fellow Michelle Brady.

Als je in een cultuur leeft die opvalt, is het geen verrassing dat sommige mensen met populaire namen manieren proberen te vinden om hun namen aan te passen aan hun persoonlijkheid. Natuurlijk, voor die ouders die er zeker van zijn dat ze een winnende verzonnen naam hebben gekozen, zei 13% eigenlijk dat ze zich zorgen maken dat andere ouders de naam van hun kind stelen. Dit is een van de redenen waarom ik al op jonge leeftijd wist dat ik mijn achternaam niet zou veranderen, omdat ik er wel een gevoel van eigenwaarde en familie aan ontleend. In 1932 werd in een zaak genaamd „The Crime of the Century” de zoontje van de piloot, ook Charles genaamd, uit zijn wieg ontvoerd en vermoord.