Waarom zijn babynamen nu zo raar?

Een antwoord is dat het een groeiende culturele verschuiving naar individualisme vertegenwoordigt. In een recent onderzoek onder 2.000 grootouders in Australië gaf een op de vijf toe dat ze de naam van hun kleinkind haten of haatten. Ongeveer 28% vond de naam te lelijk, 17% te raar en 11% te ouderwets. Twee procent van de grootouders is vervreemd geraakt van hun kinderen vanwege de naamkwestie en zes procent beweerde er „ziek van te zijn geworden”.

Haar moeder, tantes en schoonouders hebben in de loop der jaren allemaal hun twijfels geuit over elk van de vier namen, maar ze heeft er geen spijt van en is nog steeds dol op ze allemaal. En nu zijn veel van de meest populaire babynamen populair bij beide geslachten, alsof elk geslacht het andere niet aankan zonder te worden opgenomen. Bovendien verlies je het als je geen schattige gepersonaliseerde sleutelhangers, gummen en potloden kunt vinden met je naam erop. Maar tegenwoordig is het statistisch gezien onwaarschijnlijk dat kinderen met de meest populaire namen een school delen, laat staan een klaslokaal, met een peer die dezelfde naam heeft.

Een studie van econoom David Figlio ondervroeg paren broers en zussen, een met een arbeidersnaam en een met een naam uit de middenklasse, en ontdekte dat kinderen met namen die arbeidersklasse klinken het slechter doen op school dan mensen met middenklasse klinkende namen, deels vanwege maatschappelijke verwachtingen in verband met de connotatie van de klasse van namen. Utah kwam in het begin van de jaren 70 vanzelf in de naam en toen plotseling in 1980 besloot iedereen aan boord te springen. De namen klonken niet per se anders dan meer gebruikelijke namen; complexiteit in Japanse namen (afkomstig van het gebruik van Chinese karakters met meerdere lezingen) betekent dat uniciteit op verschillende manieren kan worden bereikt. Wereldwijd lijkt het erop dat ouders steeds meer unieke namen waarderen om kinderen te helpen opvallen, in plaats van erbij te passen.

Boeken informeerden ouders welke namen populair waren en, bij uitbreiding, welke overbelichte namen ze misschien willen vermijden. Kinderen met namen geassocieerd met „Blackness (inclusief die met de achtervoegsels „-isha en „-ious) werden ook gezien als een slechtere achtergrond en scoorden lager in tests dan hun broers en zussen met minder ras- of klasse-identificeerbare namen. Jean Twenge, hoogleraar psychologie aan de San Diego State University en auteur van het boek Generation Me, en onderzoeksassistent Lauren Dawson analyseerden de voornamen van 358 miljoen baby's in een U. Traditionele moslimnamen omvatten vooraanstaande historische figuren in de islam (zoals Mohammed, naar de Heilige Profeet PBUH, zijn tijdgenoten, de Umm-ul-Momineen of zijn vrouwen - waaronder Hazrat Aisha RA - en kaliefen van de Islamitische Staat).

In feite zijn alle namen genoemd in Game of Thrones, Lord of the Rings, Atlas Shrugged, Ender's Game, Dune, Harry Potter en het Dungeons and Dragons Player's Handbook strikt verboden terrein.