Waarom noemen ouders hun kinderen rare namen?

Ouders uit de middenklasse hebben ook de neiging om hun kinderen een 'normale' naam te geven, maar met een ongebruikelijke spelling; dat zou erop wijzen dat het kind misschien niet tot de middenklasse behoort, zegt ze. Namen betekenen nu iets anders; vroeger was het dat je vernoemd was naar een grootouder of een religieuze figuur. Een paar voorbeelden van deze new age-babynamen zijn Jaspin, Elisobelle, Wrenlow en Maevery. Zie je geen namen die je leuk vindt? Wat dacht je van Tovin of Evabeth? Blijkbaar denken deze ouders dat ze hun kinderen helpen door een zeldzamere naam te selecteren.

De enquête, in opdracht van ChannelMum, merkte op dat 72% van alle respondenten gelooft dat een unieke naam hun kind zal helpen zich te onderscheiden van de massa. Een andere op de 50 koos een verzonnen naam voor hun baby met het oog op sociale media. Een meer unieke naam betekent dat het sociale media-account van hun kind veel gemakkelijker te vinden is voor potentiële volgers. Maar denken deze ouders echt aan het eigen welzijn van hun kinderen, of aan zichzelf? Een derde gelooft dat een unieke naam hun kind zal helpen zich speciaal te voelen tijdens het opgroeien, maar 16% gelooft ook dat een bizarre naam slecht kan reflecteren op de ouders.

Bij het kiezen van een compleet nieuwe naam voor hun kind kiezen veel ouders voor een genderneutrale aanpak. In totaal zei 33% van de ouders dat ze een naam hadden gekozen die niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk was. Een andere populaire strategie is om twee namen te nemen die beide ouders leuk vinden, en deze te combineren tot één hybride naam (10%). Nog eens 9% probeerde de namen van oudere familieleden te combineren als een manier om familie te eren.

De onderzoekers van het onderzoek geloven dat deze fascinerende trend in babynamen terug te voeren is op U., K. Realitysterren Katie Price en Peter Andre noemen hun dochter Tiaamii. Die naam is vermoedelijk een combinatie van de namen van Tiaamii's grootmoeder. Evenzo putten veel ouders (drie in) inspiratie uit populaire films en boeken zoals Game of Thrones.

De meerderheid van de ondervraagde ouders (92%) gaf in ieder geval toe dat het geven van een bizarre naam aan hun kind ongetwijfeld ten minste een paar nadelen zal opleveren. Tweederde maakt zich bijvoorbeeld zorgen dat een vreemde naam moeilijk te spellen en uit te spreken is. Nog eens 62% vreest dat verzonnen namen door anderen als plakkerig zullen worden ervaren, en een derde maakt zich zorgen dat de leraren van hun kind hen zullen beoordelen op basis van hun ongebruikelijke naam. Natuurlijk, voor die ouders die er zeker van zijn dat ze een winnende verzonnen naam hebben gekozen, zei 13% eigenlijk dat ze zich zorgen maken dat andere ouders de naam van hun kind stelen.

Onderzoekers waren ook geïntrigeerd dat de genderkloof kleiner werd. Onze obsessie met beroemdheden en hun vreemd geleerde kinderen, van Sage Moonblood tot Rosalind Arusha Arkadina Altalune Florence Thurman-Busson is ook een kenmerk van individualisme. De verzamelde namen van Rogers-Anderson variëren van verkeerd gespeld tot achterwaarts, van het ambitieuze tot die met willekeurige apostrofen. En gedurende het hele leven is een persoon met een moeilijk uit te spreken naam misschien niet zo geloofwaardig; bijvoorbeeld in een rechtszaal, of wanneer hij wordt geconfronteerd met een wetshandhavingsfunctionaris.

De naam van een baby zegt net zoveel over de ouders als over het kind, zei opvoeder Michael Grose. Namen in verschillende regio's van de wereld werden bestudeerd en onderzoekers ontdekten dat hoe ongebruikelijker de naam, hoe groter de kans dat die persoon als riskant of gevaarlijk wordt beschouwd. Ze is auteur van „The Little Book of Bogan Baby Names”, waarin ongeveer 200 wenkbrauwverhogende keuzes worden beschreven die Australische ouders hebben gemaakt als het gaat om het doop van hun nieuwkomers. Hij analyseerde eerst duizenden namen om te bepalen hoe waarschijnlijk bepaalde fonemen en structuren aan jongens en meisjes zullen worden gegeven.

Het eerste onderzoek werd uitgevoerd in 1948, toen Harvard University keek naar de levensresultaten van 3.300 pas afgestudeerden en ontdekte dat mensen met ongebruikelijke namen eerder hun studie hadden gefaald of negatieve psychologische ervaringen hadden gehad. Kerouac, Hermelien, Moby, Thermopylae of Sartoris of Queequeg ook niet, die ik overigens mijn hond noemde. Namen die klinken alsof ze uit een gezin met een lage sociaaleconomische status komen, kunnen ertoe leiden dat anderen negatieve of niet-vleiende conclusies trekken, zeggen experts. Net als het bedenken van een Instagram-gebruikersnaam die nog niet in gebruik is, lijkt het erop dat sommige ouders vastbesloten zijn om een unieke naam voor hun kinderen te hebben.

Emily Bianchi van de Emory University ontdekte dat een toename van veel voorkomende namen gecorreleerd was met lagere werkloosheidscijfers op zowel nationaal als staatsniveau. In 1955 had de helft van alle geboren Amerikaanse baby's bijvoorbeeld een van de slechts 78 namen, volgens Wattenberg. Zelfs als ze zelf niet bereid zijn om zo'n naam te kiezen, gaf maar liefst 94% van de respondenten toe dat verzonnen babynamen heel erg „in deze dagen” zijn. .